Elektrikli Bisiklet Seçimi

Elektrikli Bisiklet Seçimi

Elektrikli Bisiklet Seçimi

Elektrikli bisikletler motordan ibaret değildir bisiklet gibi kurgulanırlar, elektrik motorunun ve pilin ağırlığı, torku, yazılım, ağırlık merkezi, geometri vb…birçok etmen tasarımda yer alır ve doğal bir sürüş hissi hedeflenir.

E-Bike ya da Türkçesi ile elektrikli bisikletler ya da yasal adı ile pedelec’ler tüm dünyada yavaş yavaş ulaşıma damga vurmaya başlamışlardır. Kanuni tanıma göre motor nominal gücü 250 watt’ı geçmeyen ve saatte 25 km sürate kadar pedal desteği veren bisikletlerdir. Pedal desteği nedir dersek, bisikletin pedalı tutan kolları(aynakol) direkt olarak orta göbek kısmındaki motora bağlıdır ve sensörler sayesinde siz pedal çevirdikçe motordan destek alırsınız. Buradaki nihai amaç en doğal sürüş hissine yakın pedal çevirmeniz ve ikinci bir siz varmış gibi motorun destek olmasıdır. Kısaca size normal bisiklet sürüşüne yakın bir sürüş hissiyatı veren bisikletlerin tercih edilebilirliği daha fazladır. Her ne kadar piyasada motorlar standart gibi görünse de bisiklet üreticileri motorlar üzerinde kendi optimizasyonları yapmakta ve farklı yazılımlarla sürüşü iyileştirmektedir. Aynı motoru kullanan iki farklı üreticinin elektrikli bisikletlerinde çok farklı sürüş deneyimleri ortaya çıkabilir.

Elektrikli bisikletler motordan ibaret değildir bisiklet gibi kurgulanırlar, elektrik motorunun ve pilin ağırlığı, torku, yazılım, ağırlık merkezi, geometri vb…birçok etmen tasarımda yer alır ve doğal bir sürüş hissi hedeflenir.

Doğru motor, pil, yazılım ve kadro , bisiklet sürüşünün her yönünü güçlendirmek için bir araya gelmezlerse tek başlarına hiçbir şey ifade etmezler! Piyasadaki en iyi elektrikli bisikletler, yolda uçmaya, dağdan aşağı salınmaya veya şehirde gezinmeye odaklanabilmeniz için sürüş esnasında varlığını unutacağınız şekilde tasarlanmıştır. Kısaca sizsiniz… sadece daha hızlı, daha uzak, daha akıllı, daha iyi ve daha mutlu.

Specialized 2009’dan beri elektrikli bisiklet üretiminin içindedir ve en iyiyi hedefleyerek tasarımda farklı yaklaşımlar benimseyerek sektörün amiral gemisi rolünü üstlenmiştir. Tasarımı Kaliforniya’da yapılan Specialized e-bike’ların ar-ge ve mühendislik çalışmaları İsviçre’deki 50 kişilik bir ekip tarafından yapılmaktadır.

Specialized’da E-bike’ların kullanım amacına göre sınıflanması bisikletlere benzer, temelde dağ, yol ve aktif olarak geçer.

İki tip motor bulunur 250 watt güç sağlayan modeller ve 120 watt güç sağlayan SL modeller, SL modellerinde hafiflik hedeflenmiştir ve daha küçük batarya ve motorla gelirler.

 

Modelleri tanımaya başlarsak:

Aktif

Vado

Vado serisi tüm ulaşım ihtiyaçlarınız için tasarlanmıştır, bisikletten fazlasıdır. Çok yönlülüğü ve işlevselliğinin yanında güçlü olduğu kadar da akıcı bir sürüş hissi sunar. İşe gidin, dönüşte spor salonuna uğrayın, oradan çıkın alışveriş yapın. Bunların hepsinin Vado ile yapmaya başladığınızda ulaşım da daha eğlenceli bir hale gelecektir.

Como

Vado serisi ile benzer özelliklere sahip olan Como daha dik bir duruş sunar ve üst borusunun olmayışı ile de inip binmesi de son derece kolaydır. Son modellerine eklenen yüksek teknolojiye sahip güvenlik önlemleriyle beraber hırsızlığa karşı koruması da arttırılmıştır.

Tero

Tero her yere gidebileceğiniz bir bisiklettir. Dağ bisikleti hakimiyeti, manevra kabiliyeti ve çevikliği sunan Tero’yla caddelerin de tozunu attırabilirsiniz. Dik sürüş pozisyonu kontrollü ve kararlı bir sürüş sunar, bu sayede arazi nasıl olursa olsun sürüşünüz dengeli kalır.  Entegre Led ve çamurluk opsiyonları, kullanımı kolay TCD2 renkli ekran’la da şehir sürüşüne her daim hazırdır. TCD2 bisikletin beynidir. Kokpitten tamamen ayarlanabilen bu sistem, eforlarınızın pürüzsüz bir şekilde aktarılmasını sağlar. Tero patinaj yaptığınızı anlayabilir ve diğer elektrikli bisikletlerin aniden çok fazla güç vermesine neden olacak durumlarda size ihtiyacınız olan çekişi sunar. Tero size tam kontrol ve mutlak güvenle güç verir. Başka hiçbir bisiklet bu kadar doğal hissettirmez.

 

Yol

Creo SL

Tamamen yeni bir sporun başlangıcıdır. Hafiflik, uzun menzil ve bağlanabilirlik özellikleri ile başka hiçbir elektrikli bisikletle karşılaştıramazsınız. Hafifliği ile elektrikli olacağını unutacağınız Creo SL serisinin şarjı bittiğinde bile normal bir bisiklet akıcılığında gidersiniz. Yol ve Gravel versiyonları olan Creo sportif amaçlarla sürüş için tasarlanmıştır , uzun antrenmanlar yapabileceğiniz bir yol arkadaşıdır. Daha az güç çıktısı sunan SL modellerinde hafiflik ve akıcılık hedeflenmiştir.

Dağ

Levo

Patikada güce ihtiyacınız olduğunda Levo’ya ihtiyacınız var demektir. En sert yokuşları güle oynaya çıkabileceğiniz ve 5 saate kadar pil ömrüyle eğlencenizi yarım bırakmayan Levo tam bir arazi canavarıdır. Entegre geliştirme yaklaşımıyla tasarlanan Levo’da nihai hedef sürüşün kendisidir. Sizin eforunuzu yükselten akıcı ve pürüzsüz bir destek sunar. Kişiselleştirilebilir alın borusu açısı, ayarlanabilir orta göbek yüksekliğinin yanı sıra kontrol hedefli geometrisi ve birçok özelliği ile Levo çok sayıda dağ bisikleti yayın organı ve bağımsız kuruluş tarafından piyasanın en iyi elektrikli dağ bisikleti seçilmiştir.