Bisiklet Kaskı Nasıl Seçilir

Bisiklet Kaskı Nasıl Seçilir

Bisiklet kaskı nasıl seçilir?

Bisiklet kaskı sürüş güvenliğiniz için en önemli ekipmanlardan biridir, güvenliğinizi tam sağlaması için kafanıza doğru biçimde oturması ve doğru ayarlanması gerekir. Diğer yandan kaskın uzun süreler kafanızda kalacağını da düşünürsek varlığını mümkün olduğunca az hissettirmelidir, bunun için kaskın hafif olması, havalandırma kanallarının yeterli olması ve kayışlarının rahatsız etmemesi önemlidir.

Uzun saatler antrenman yapan yol bisikletçileri çok fazla havalandırma kanalına sahip olan hafif kaskları tercih eder. Bu kasklarda güvenlikten ödün vermeden hafiflik ve aerodinamiği sağlamak için yüksek teknolojiye sahip malzemeler kullanılır ve rüzgâr tünellerinde test edilir.

S-Works Evade modeli kasklar bu tarz kaskların en gelişmişlerindendir. Uzun saatleri bisiklet üzerinde geçiren bisiklet sporcularının gereksinimleri düşünülerek tasarlanmış ve aerodinamik özellikleriyle güvenlikten ödün vermeden performans hedeflenmiştir.

Ulaşım amacı ile binenler, dağ bisikletine binenler, çocuklar ve genel kullanıcı için farklı kask modelleri bulunmaktadır. Hepsinin ortak özelliği üstün bir koruma seviyesine sahip olması, yeterli havalandırmaya sahip olması, kayışlarının sizi rahatsız etmemesi ve konforlu olmasıdır.

Şehir bisikleti ve aktif yaşam kategorisindeki kasklar nispeten daha makul fiyattadır, yeterli havalandırma kanalı vardır, modele göre arka kısmı enseye doğru inebilir daha fazla koruma için ve aerodinamikten sürüşten ziyade dik sürüş konumuna sahip bisikletlerle kullanıma daha uygundur, görünüm olarak da günlük kıyafetlerle daha fazla uyum sağlar.l seçili

Dağ bisikleti kaskları ise orman ve arazilerdeki hızlı sürüşlere göre tasarlanmıştır, koruma kısmı enseye doğru uzanır. Ormandaki çalı çırpıdan, dallardan gözleri korumak siperliği vardır.

Arzulanan koruma ve rahatlığı sağlamak için doğru ölçüde kaskı almanız ise en önemli unsurdur. Üreticiler bilimsel veriler doğrultusunda farklı kafa ölçülerine en uygun şekilde uyacak şekilde kaskları tasarlayıp üretirler. Yandaki resimde olduğu gibi kafanızın çevresini kulağınızın bir parmak üzerinden ölçerek bulduğunuz değeri referans alabilirsiniz. Aşağıdaki Specialized’ın kaskları ile ilgili ölçü tablosu yer almaktadır.

Kask nasıl bağlanır?

Kaskı taktığınızda eğer kafanızda sizi rahatsız edecek bir temas olmuyorsa ve ayar tokalarını sıktığınızda kask kafanızda oynamıyorsa doğru kaskı bulmuşsunuz demektir. Kaskın kayışlarını bağlarken resimde görüldüğü gibi kayışlarında kulağın hemen altından geçmesi ve bağlama tokasının da çene altında olması kaskın düşme esnasında yerinde kalması ve kafanızı koruyup görevini yapması için önemlidir.